Още една трудна година свърши. Пандемията COVID-19 не е пощадила нито

...
Още една трудна година свърши. Пандемията COVID-19 не е пощадила нито
Коментари Харесай

СЗО: Изпращаме трудна година, но имаме надежда за победа над пандемията

Още една сложна година свърши. Пандемията COVID-19 не е пощадила нито една страна в света, само че в този момент имаме необятен набор от принадлежности за предварителна защита и лекуване на вируса. Общо в света към този момент са приложени над 8,5 милиарда дози ваксини - с помощта на това са избавени милиони животи. Също по този начин са създадени нови способи на лекуване, които могат доста да понижат смъртността.

Това означи шефът на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус в своя публикация, оповестена в " Новости ".

В нея, той не пропусна да нападне още веднъж доста страни за проявявания от тях национализъм при разпространяването на имунизациите. Това, с изключение на незаслужено, се оказва и рисково, съгласно него.

Така бяха основани идеални условия за появяването на варианта Омикрон. Следователно, колкото по-дълго се нарушава правилото на обективен достъп до ваксини, толкоз по-голям е рискът вирусът да продължи да мутира и ние не можем нито да предвидим, нито да предотвратим тези промени. Като сложим завършек на несправедливостта, можем да сложим завършек на пандемията, уверен е той.

Чрез самодейността, която включва и механизма COVAX, СЗО и нейните сътрудници оказват помощ за това имунизациите, тестванията и лекуването да са достъпни за хората по целия свят. Сега, когато навлизаме в третата година на пандемията, аз съм убеден, че това ще бъде годината, в която ще приключим с нея. Но това ще стане единствено в случай че го създадем дружно, настоя Гебрейесус.

В допълнение към заболеваемостта и смъртността, породени от COVID-19, тази пандемия заплашва две десетилетия прогрес в опазването на здравето. Милиони хора нямат достъп до рутинни имунизации, услуги за фамилно обмисляне, лекуване на заразни и незаразни заболявания и други, изрази съжалението си шефът на СЗО.

Но към момента имаме значими достижения и прогрес, означи той. Например СЗО препоръча широкото потребление на първата в света ваксина против малария, която, в случай че бъде необятно и незабавно въведена, би могла да избавя десетки хиляди животи всяка година. Друго предизвикателство като ликвидирането на полиомиелита - в никакъв случай не е било толкоз покрай разрешаването, колкото в този момент - единствено пет случая на болестта са докладвани в двете останали ендемични страни.

Но първо, би трябвало да сложим завършек на пандемията. Това изисква всички страни, работещи дружно, да реализират световната цел за имунизиране на 70% от международното население доникъде на 2022 година Важно е държавните управления да продължат да ползват целенасочени ограничения за опазване на здравето, като тестване, секвениране и докладване на разновидности на вируса, без боязън от неодобрение, настоя той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР